Der var engang på Hotel Julsø...
Hotel Julsø's historie går mere end 150 år tilbage og for mange som gæster Hotel Julsø og Himmelbjerget er det netop nostalgien om gamle dage, som rammer dem. Her på billedet ses en flok trofaste hollandske gæster, som hvert år ligger vejen forbi Hotel Julsø mens de ynder at fiske i søerne. I halvfjerdserne trissede de fra værelset ind i restauranten i hjemmesko - ja, de havde sågar vist selv en nøgle - fik et slag kort og en kop kaffe for derefter at gå til ro. Det er ikke længere muligt at overnatte på stedet, men den varme og hygge som findes på billedet lægger vi os hver dag i selen for at skabe.
Specielt bygningshistorien giver anledning til en snak, når de mange gæster passerer de speaktulære bygninger. Helt tilbage i år 1850 registrerede man et byggeri på stedet. Det var en lille træpavillon med tilhørende borde og bænke. På dette tidspunkt var turistsejladsen på Silkeborgsøerne blandt andet nogle små hånddrevne hjulbåde og der er endnu 11 år til at hjuldamperen Hjejlen begynder af sejle.
I 1884 skiftede stedet ejer og den primitive træpavillon blev revet ned og man byggede i stedet et toetagers hotel, bygget i tegl med overdækket svalegang mod søen. Hotellet brændte dog allerede i 1890. En værelsesbygning der lå ved siden af blev reddet og fungerer i dag som privatbolig for værtsparret.
I 1891 får ejeren som erstatning for det nedbrændte hotel opført en træpavillon med to hjørnetårne og løgkuppelspir. Den kendte arkitekt Rudolf Frimodt Clausen sættes i forbindelse med dette byggeri.
I 1909, efter landsudstillingen i Århus, blev et indgangsparti fra udstillingen opkøbt og genanvendt som bagvæg i restaurationslokalet. Anton Rosen var hovedarkitekt for landsudstillingen. Indgangspartiet befinder sig stadig i Julsøsalen den dag i dag.
I 1936 får en lokal bygmester Karl Kristensen til opgave at lave en ny træpavillon øst for den tidligere. Det er den bygning som kaldes for Søstuen. I den forbindelse blev begge bygninger beklædt med træ således at de kunne få et ensartet udtryk. Denne beklædning blev i 1988 fjernet i forbindelse med en større renorvering af stedet.
I 2001 forpagtede de nuværende ejere Kristina og Pasquale Ceravolo stedet og købte det efterfølgende i 2004. De gik straks igang med at ændre stedets image og fik opbygget et sted, hvor ikke kun den smukke udsigt men også gastronomien kom i højsædet. Ejerne har løbende investeret i vedligeholdelse og forbedringer af det gamle hotel og med så gamle bygninger, sker dette naturligvis med respekt for stedets historie.
Hoteldriften er i dag helt nedlagt og tilbage i det nænsomt restaurerede hotel er restauranten, som danner de smukke rammer om dejlige spiseoplevelser, bryllupper, fester og udflugter.